2 minuten leestijd

5 manieren om milieubewust te zijn rondom de feestdagen

 

De feestdagen zijn een tijd om dankbaarheid uit te drukken voor degenen die ons dierbaar zijn. We tonen onze waardering vaak door het geven van geschenken, een speciale traditie die de waarde van onbaatzuchtigheid benadrukt. Echter, zoals we inmiddels ook allemaal weten, zet de druk om dat perfecte geschenk te vinden ook druk op de ecosystemen van onze planeet.

Afval komt in vele vormen voor, waaronder voedsel, plastic en alle vormen van verpakking – het laatste is een belangrijke vorm van afval tijdens de feestdagen. Vorig jaar is er bijvoorbeeld alleen al in Engeland 5 miljoen ton “Kerstcadeau ”afval geproduceerd. In de Verenigde Staten is de hoeveelheid afval rond de feestdagen 25% hoger dan de rest van het jaar. Om dit soort trends te beteugelen, hebben we 5 tips samengesteld om u te helpen een voetafdrukvriendelijke levensstijl te behouden gedurende de feestdagen.

  1. Steun uw omgeving en bespaar op CO2 uitstoot

Als u een geschenk wilt kopen, overweeg dan om artikelen te kopen die in uw omgeving zijn gemaakt met materialen die lokaal zijn ingekocht. Een goede plek om deze te vinden zijn op een lokale Kerstmarkt. Niet alleen zal uw geld opnieuw lokaal worden geïnvesteerd, maar u zult ook de verpakkingen en de uitstoot van online winkelen verminderen.

  1. Geef milieuvriendelijke geschenken

Hergebruik is de beste vorm van recycling. Overweeg daarom altijd eerst een gebruikt product voordat u een nieuwe aanschaft. Op www.leapp.nl koopt u uitstekende refurbished Apple apparatuur met de service en garantie van nieuw. Daarnaast hebben webshops als www.ecogoodies.nl en www.ecomondo.nl een reeks geweldige geschenken onderzocht en samengesteld die in hoge mate afvalvrij, herbruikbaar en plasticvrij zijn. Het is een drievoudige overwinning: uw vrienden en familie krijgen duurzame alternatieven voor alledaagse voorwerpen, u ondersteunt milieuvriendelijke bedrijven en dankzij uw keuze wordt tot 50% minder verpakkingsmateriaal verbruikt.

  1. Koester uw creativiteit

Maak je eigen kaarten en cadeaus. Bak, bouw, brei, teken of schilder je weg naar een creatief cadeau. Je zult zien dat de ontvanger extra verrast zal zijn als blijkt dat een cadeau niet is gekocht maar is gemaakt.

  1. Geef een ervaring ipv een product

Heb je het gevoel dat je al te veel spullen hebt? De kans is groot dat uw dierbaren zich hetzelfde voelen. Kies voor het geven van een ervaring zoals een ticket voor een voorstelling, een museumlidmaatschap of kaartjes voor de Dierentuin.

  1. Geef het geschenk van het geven

Biedt u bijvoorbeeld aan als vrijwilliger in de ouderenzorg of doneer aan uw favoriete non-profit organisatie.

Je hoeft geen Grinch te zijn om meer milieubewust de feestdagen door te komen. Integendeel, het gaat om het vieren van de elementen die liefde, plezier en vreugde in het leven brengen. Uiteindelijk draagt een groter milieubewustzijn tijdens de feestdagen zelfs bij aan dat warme gevoel waar we in deze tijd van het jaar allemaal naar op zoek zijn!